03 oktober 2009

Cosmos atrosanguineus.....

...eller Chocamocha.....Chokladblomman....


Har blommat så underbart hela sommaren och fortfarande är det knoppar och blommor på den.


Men nu är det snart hög tid att ta in denne lille vän för vinterförvaring. De ska behandlas precis som dahlior, de tåler inte frost...


Står de i planteringar så gräver man upp dem och står de i kruka så är det bara att lyfta in dem. De ska förvaras frostfritt och vattnas sparsamt under vintern.


I år ska jag prova att förvara dem i ett rum som vi inte har så varmt i.


Återstår att se om de blir lika vackra nästa sommar som de varit denna sommar......

8 kommentarer:

 1. Den är väl härlig! Jag hade en förra sommaren som jag sparade i växthuset. Trodde inte att den hade överlevt vintern.......så jag köpte en till. Så nu har jag två att övervintra :-). Usch, jag vilket väder. Har varit ute med Ester och cyklande sonen en stund. Blött och blåsigt. Ester har varit på spårkurs med husse en stund idag. Han var tvungen att åke hem lite tidigare pga. jobb, men nästa helg så bär det av igen. Märks att hon får jobba med huvudet när hon är på kurs, hon blir riktigt trött. Kan tänka mig att dina hundar blir trötta efter en dag med jakt! Ha en fin kväll! /kram Anette

  SvaraRadera
 2. Jag trodde chokladblomman var en ettåring, har sett den lite runt om i sommar. Kan man övervintra den alltså, nej nu blev den bara ända mer läcker och väcker mitt ha-begär :)

  SvaraRadera
 3. Då får den väl stå tilllsammans med pelargonerna....som också står därute och lyckoklövern som också måste in.

  SvaraRadera
 4. Lycka till med vinterförvaringen!

  SvaraRadera
 5. Det måste jag testa jag brukar inte ha sådan tur med övervintring. Min är så stor så det är abslut värt ett försök.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Hej,köpte min Choklad växt i juni, har inte haft så många blommor på den.Vad kan jag göra för att den ska blomma igen?

  Hälsningar Madeleine

  SvaraRadera
 7. Hejsan Madeleine!
  Min chokladblomma står i söderläge, får en svag växtnäring vid varje vattning,låt den torka lite mellan varje vattning, sen är det bara att ha tålamod och vänta.....
  Så försök att sätta den så ljust som möjligt och var inte snål med växtnäringen, jag har vanlig flytande som jag har till mina växter inomhus.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 8. Jag sökte på nätet på chokladblomma för att se om den i första läget är perenn och i så fall hur man ska sköta den. Själv fick jag min i flyttpresent av arbetskamrater. Först oansenlig men när jag flyttade den till strikt söderläge så "blommade" den verkligen ut. Så härligt doftande och vacker i sin bruna, sammetsliknande färg. Den får övervintra i vår redskapsbod där det är just och oftast frostfritt men ska jag sätta ner den i en frigolitlåda för att försöka hålla rotpartiet frostfritt så gott det går. Ingen vet ju hur vintern kommer att bli.

  SvaraRadera

Här kan du skriva en liten trevlig kommentar!!

Ställer du en fråga så titta gärna in igen då jag svarar här.

Jag kommer gärna på besök i din blogg, så det är skoj om jag kan se vem Du är, men givetvis är anonyma kommentarer också välkomna!

Tycker du att vissa kommentarer syns direkt, medan andra tar ett tag innan de kommer upp, beror detta på att jag har kommentarsgranskning för nya kommentarer på inlägg som är gamla/äldre än 2 dagar. Det beror på att jag missade läsa om någon skrivit i ett äldre inlägg. På detta viset så missar jag inget :)